COU-STOER

10:29


Wie dacht dat couturestukken enkel glitterende prinsessenjurken waren, zit er al enkele jaren een beetje langs. Steeds vaker zien we dat de ontwerpers ook stoerdere stukken aan hun collecties toevoegen. Naast de dromerige sprookjesjurken die we standaard te zien krijgen, krijgen we steeds vaker stoere stoffen en silhouetten voorgeschoteld. Afgelopen week werden in Parijs de couturecollecties voor de lente van 2016 voorgesteld. Hier konden we al een glimp opvangen van de jurken die de sterren op de rode lopers van de award shows zullen dragen. Ik ben benieuwd of de gedurfde, stoerdere stukken hier ook te zien zullen zijn. Ik toon ze jullie alleszins al in deze blogpost.

Alexandre Vauthier is niet de standaard couture-ontwerper. Hij maakt wel gebruik van de typische elementen en technieken die we vaak terugzien in couturecollecties, zoals ruches, kant en zachte, flowy stoffen. Toch geeft hij er zijn eigen draai aan door er telkens een onverwacht edgy element aan toe te voegen. Zo zien we in de foto hierboven een schattig jurkje uit het zachte chiffonstof afgewerkt met brede lederen banden en een grote gesp op de arm. Ook de over the knee boots doen het stoerheidsgehalte sterk toenemen. Waar in de ene look subtiele stoere elementen verwerkt zijn, gaat Vauthier in andere looks voluit. In de tweede foto kan je zien dat hij een glanzend lederachtige stof heeft gebruikt om een stoer minijurkje te maken. Het heeft wat weg van een overall, door de grote lapels en de asymmetrische rits. Ook de grote gesp keert hier in tweevoud terug. Om deze look wat vrouwelijker te maken, heeft hij het opvallende jurkje gestyled met embellished pumps. Het wordt hier duidelijk dat Vauthier een balans probeert te zoeken tussen vrouwelijk, maar toch stoerder dan het gemiddelde couture-prinsessenjurkje.  

Versace staat bekend om de gedurfde, lange jurken, die we nog regelmatig op de rode lopers zien verschijnen. Ook in de couturecollectie voor komende lente was dat niet anders. Toch liet Donatella haar talent ook eens van een andere kant zien: Versace kan er zeker ook jonger en stoerder uitzien. Dat werd al meteen duidelijk bij de eerste look die op de catwalk te zien was (die kan je zien op de eerste foto). Het doet ons meteen denken aan een soort motoroutfit door de opvallende bomberjack. Het geheel wordt afgewerkt met brede neongele banden en grote gespen. Zo wordt de associatie de we vaak maken tussen wit en schattige, onschuldige meisjes meteen doorbroken: wit kan zeker ook heel stoer staan. Op foto 2 bewijst Donatella dat ook een eenvoudige office-outfit stoerder kan dan ze nu vaak te zien is (al raad ik niet aan om deze outfit naar het werk te dragen). De opvallende cutouts worden een beetje 'ongedaan gemaakt' door ze nonchalant samen te knopen met touw. Deze look is misschien niet het typevoorbeeld van een stoere outfit, maar naar de standaarden van office chic, is dit ensemble zeker gewaagd. 

Jean Paul Gaultier wordt vaak het 'enfant terrible' van de modewereld genoemd. Ook tijdens de voorstelling van zijn couturecollectie werd duidelijk dat het niet de standaard modeshow zou zijn. Modellen werden de catwalk opgestuurd met onder andere champagne en sigaretten om het rebelse karakter van deze ontwerper te tonen. Die rebelse elementen zagen we zeker ook terugkomen in Gaultier's ontwerpen. De modellen kregen de ware 80's make-up en kapsels aangemeten en droegen outfits met telkens onverwachte en verrassende elementen. Eén opvallend stuk wat Gaultier ons toonde, was een destroyed maar tegelijk embellished denim jasje. Het jeans stof is afgewassen om het zo rauw mogelijk te maken, terwijl hij het net weer wil 'oppoetsen' door er verschillende appliqués op aan te brengen. Ook in de tweede foto zien we een opvallende look op de catwalk. Met deze stoere, oversized overall in een vrouwelijke kleur wil Gaultier opnieuw de balans tussen stoer en vrouwelijk vinden. De glitterige details maken het feit dat het om een vrij onflatterend stuk gaat weer vrijwel goed. 

Yiqing Yin toonde voorbije week voor de eerste keer haar couturecollectie als officieel lid van de 'Chambre Syndicale de la Haute Couture'. Deze Chinese ontwerpster heeft een stijl die vrij fel afwijkt van het standaard coutureplaatje wat we vaak voor ons zien. Geen glitterende, lange prinsessenjurken voor Yin, maar eerder looks in de stijl van de 'urban warrior'. Ze stuurt stuk voor stuk modellen de catwalk op in de stoerste outfits, zonder in te boeten aan vrouwelijkheid. Om het stoere zeker naar voren te laten komen in haar silhouetten, gebruikt ze stoffen in neutrale natuurkleuren, die ze verwerkt tot stukken die zo uit de menswear collectie lijken te komen. De eerste foto is hier een goed voorbeeld van. Een opvallende jas in een mannelijke stijl, maar wel gecombineerd met een rok met hoge slit om het vrouwelijke element te laten doorschijnen. Ook in de tweede foto wordt het duidelijk dat Yin graag sterke vrouwen wil voorstellen. Het model lijkt een soort harnas-bovenstuk te dragen, en door er een jumpsuit in een donkere kleur van te maken, creëert Yin een soort toned-down superhelden pak. De stoere boots maken het beeld van de stoere 'warrior woman' alleen nog maar duidelijker. 

Alle foto's komen van vogue.com You Might Also Like

0 reacties

Mijn foto

Since 1996. Belgian girl, passionate about fashion, beauty and writing, which resulted in me creating this blog about everything that I like. Enjoy!

Popular Posts